Nyhet / 01 december 2021 / 8 min läsning

Vålådalsdagarna 2022

Den 8-10 februari 2022 arrangeras Vålådalsdagarna 2022, en kurs inom idrottsfysiologi med fokus på både hälsa och prestation.

I storslagen, anrik fjällmiljö i Vålådalen i Jämtlandsfjällen träffar du några av de främsta forskarna och kompetenspersoner från idrotten och hälsosektorn för tre dagar med föreläsningar och seminarier – och självklart tid för egen aktivitet i den fina fjällnaturen! HPI är samverkanspartner tillsammans med Monark Exercise.

Syftet med kursen är att erbjuda den senaste kunskapen från ledande experter, samt en miljö för att träffas och nätverka, samt utbyta kunskaper och erfarenheter utanför programmet. De tre dagarna har varsitt specifikt tema.

Tema: Träning och monitorering för prestation och hälsa

Hur tränar de bästa? Monitorering av prestationsförmåga och träningsupplägg? Hur tränar man för god hälsa och långt liv. Monitorering av stillasittande, fysisk aktivitet och hälsa i befolkningen. Praktiker ger sitt  perspektiv på saken.

Tema: Samspel mellan levnadsvanor, arv och miljö för prestation och hälsa

Vad betyder epigentik och genetik för prestationsförmågan? Interaktion kost och fysisk aktivitet för hälsa och prestation? Återhämtning och sömn? Vad påverkar hjärnhälsan?

Tema: Barn och ungdomar – prestation och hälsa

Olika aspekter av barn/ungdom och prestation och hälsa; Tidig specialisering? Behöver man en bredd för att få fram de som blir våra framtida OS-guldmedaljörer? Hur kopplar elitidrott ihop med välmående och fysisk aktivitet hos barn?  Blir barn smartare och gladare av att röra på sig? Barns adaptation till träning?
 
Du träffar bland annat
– Ulf Ekelund, en av forskarna bakom WHOs nya riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande
– Ola Ravald, skidskyttelandslagets tekniktränare
– Mai-Lis Hellénius, en av de främsta forskarna inom fysisk aktivitet och kost för hälsa
– Carl-Johan Sundberg, en av dom som kan mest kring betydelsen av våra gener för hälsa och prestation
– Örjan Ekblom, ledande forskare kring barn/ungdomar och hälsa,
– Peter Wallin, vd HPI, och Sofia Paulsson, medicinsk chef och specialist inom arbets- och miljömedicin, HPI.

Peter Wallin
”Vi har sedan 1968 verkat för fysisk aktivitet i ett hälsofrämjande syfte. Genom metod- och IT-utveckling, utbildning, författarskap och forskning. Det är en självklarhet för oss att vara med och stötta och samverka med sektionen för Idrottsfysiologi inom föreningen för fysisk aktivitet och idrottsmedicin.” Peter Wallin, vd HPI

Kursen riktar sig till alla som arbetar med hälsa eller har ett intresse för hälsa och prestation. Arrangeras av sektionen för Idrottsfysiologi inom Svensk Förening för Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin.